Ta spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljnjim brskanjem po spletnem mestu, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov v vašem spletnem brskalniku, se strinjate, da uporabljamo piškotke.

Več o tem lahko preberete v naših napotkih za piškotke.

Zapuščina podjetja AEG


Filozofija podjetja AEG

Danes se morda zdi neverjetno, a bili so časi, ko sta se umetniška vrednost in estetski čut v veliki meri štela za nepomembna v industrijski proizvodnji. Pri množični proizvodnji dobrin je bilo malo skladnosti med obliko in funkcijo. Tako je bilo do leta 1907, ko je podjetje AEG imenovalo nemškega vizionarskega arhitekta za umetniškega svetovalca.

Profesor Peter Behrens je bil 'renesančni človek' v pravem pomenu besede. Z lahkoto je krmaril med številnimi panogami; slikarstvom, grafičnim oblikovanjem, arhitekturo in oblikovanjem pohištva. Ko je prišel v podjetje AEG, je s seboj prinesel preprosto, a močno filozofijo, ki je postala večni zaščitni znak našega podjetja in njegovih izdelkov.

Vsako oblikovanje nove generacije izdelkov temelji na ozadju in izkušnjah dolgoletne zgodovine.

Leta 1907 je Peter Behrens izdal »Art in Technology«, ki je osnova za »popolnost oblike in uporabnosti«. S prihodom v podjetje AEG je postal prvi industrijski oblikovalec na svetu in slavni oblikovalci, ko sta Mies van der Rohe in Le Corbusier, so bili zaposleni v njegovi pisarni.

Behrens je sodeloval z in je bil navdih nekaterim največjim imenom modernizma, vključno z ustanoviteljem šole Bauhaus, Walterjem Gropiusom. V letih po letu 1914 sta bila oblikovalca Wilhelm Kreis in Hans Krebs tudi svetovalca v podjetju AEG pod Behrensom.

Leta 1953 je Peter Sieber v Frankfurtu ustanovil prvo pisarno za oblikovanje v podjetju AEG. Njegova naslednika sta bila Eberhard Fuchs in Hans Werner Friedlaender, ki sta še naprej uspešno ohranjala kakovostno oblikovanje podjetja AEG.

Danes nas obdajajo močne, zlahka prepoznavne znamke. Ni bilo vedno tako.

Behrens je s svojo ustvarjalnostjo prvi vzpostavil koncept »identitete podjetja«. Oblikovanje izdelkov je bil šele začetek. Behrens je sebe in svoj pristop oblikovanja vtisnil v našo celotno podjetniško kulturo. Ko je delal za podjetje AEG, je bil prvi človek, ki je ustvaril logotipe, reklamni material in publikacije podjetja s skladno, enotno zasnovo. Načrtoval je tovarne, ki so bile prilagojene posameznim zahtevam podjetja AEG in njegovih delavcev; poleg tega, da je ustvaril logotip podjetja, je ustvaril tudi identiteto podjetja, vključno s številnimi reklamnimi kampanjami. Zato je celostna podoba postala osnovni element filozofije industrijskega podjetja in njegovih znamk.

Sprememba paradigme, na katero je Behrens vplival pri AEG in tudi na celotno pojmovanje nemškega industrijskega oblikovanja, je temeljila na predstavi o razvoju gospodinjskih aparatov z upoštevanjem estetike in določenih funkcij predmeta. Obliko funkcionalnih predmetov je spremenil na način, ki je viden še danes – z inovativnimi zasnovami, ki so jih razvili vrhunski oblikovalci pri AEG.

Oblikujemo izdelke za 21. stoletje, pri tem pa nas navdihuje izjemna osebnost nemške zgodovine in podjetja AEG: Peter Behrens, utemeljitelj industrijskega oblikovanja in duhovni oče današnje oblikovalske ekipe podjetja AEG.

Profesor Peter Behrens
1868-1940

Behrens ni samo oče nemškega industrijskega oblikovanja – bil je tudi ustanovitelj identitete podjetja.


Peter Behrens

2009


Več kot 100 let navdiha je za nami. Naslednjih 100 se jih šele začenja!


Peter Behrens

1958

Rojstvo prvega povsem samodejnega pralnega stroja – LAVAMAT.

Peter Behrens

1976

AEG na trg prinaša prvo povsem elektronsko pečico.

Peter Behrens

1994

Čeprav je podjetje AEG začelo LCD-tehnologijo uporabljati že leta 1970, so bili to naši prvi zunanji LCD-informacijski sistemi, uporabljeni na železniških postajah, letališčih in avtobusih.

Obrnite se na nas

Če imate kakršnokoli vprašanje o naših izdelkih ali znamki AEG, se brez odlašanja obrnite na nas. Kliknite spodaj za podrobnosti o stiku.

Pojdi zdaj

Servis in podpora

Potrebujete podporo? Kliknite tukaj za več podrobnosti.

Pojdi zdaj

Ste pripravljeni na ogled izdelkov AEG?

Sedež:

Electrolux Ljubljana d.o.o.
Gerbičeva ulica 110
1000 Ljubljana

Obiščite AEG globalno stran
Izdelki, ki ste si jih nazadnje ogledali ()
 
 
Zapri
 

Izberite, kje želite to deliti z drugimi

Zapri