Ta spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljnjim brskanjem po spletnem mestu, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov v vašem spletnem brskalniku, se strinjate, da uporabljamo piškotke.

Več o tem lahko preberete v naših napotkih za piškotke.

Patagonia

Zgled, ki vleče

Patagonia ni običajno tekstilno podjetje. Njihovi zaposleni verjamemo, da je trenutni način posla izčrpal naravne vire našega planeta in da moramo iz narave vzeti samo tisto, kar lahko nadomestimo. Od 1985 Patagonia donira 1 % svoje prodaje okoljskim pobudam, poleg tega pa je podjetje zavezano zmanjšanju prevelike porabe in prevelike izdelave oblačil po svetu. Podpredsednik okoljskih pobud in avanturist, Rick Ridgeway, se zaveda, da ima Patagonia odgovornost dajati nazaj naravi, kar vzamejo in poziva tudi druge, da naredijo enako.


"Ne kupi te jakne"

V srcu Rickove filozofije je ideja individualne odgovornosti in da je najboljša stvar, ki jo lahko naredimo za naš planet, da kupujemo samo tisto, kar zares potrebujemo. Ta ideja je vodila podjetje Patagonia h kampanji "Ne kupi te jakne", kjer so prosili ljudi naj ne kupijo jakne, če jo res nujno ne potrebujejo. "Iz odziva, ki smo ga dobili od potrošnikov, ki so poslušali naše sporočilo in razmislili o njem, smo vplivali na veliko ljudi, ki so premislili o odnosu do svojih oblačil ter v bistvu tudi o odnosu do vseh ostalih stvari v svojem življenju," razloži Rick.

 


Deljena odgovornost

Za izboljšanje trajnostne porabe in produkcije, moramo razumeti celoten življenjski cikel posameznega kosa oblačil. Rick identificira dve področji osredotočenosti: okoljski vpliv na proces produkcije, vse od vzgoje materialov za barvanje, pranje in prevoz le teh, ter število kosov, ki jih nekdo kupi. Za spodbujanje trajnosti uporabe oblačil je Patagonia predstavila iniciativo "Common Threads Partnership", ki vabi potrošnike k zavezi zmanjšanja svojega nakupa, popravili vsega, kar lahko, ponovno uporabi in reciklaži.


Izdelava oblačil, ki trajajo dlje

Rick in njegova ekipa v svoji delavnici v Kaliforniji nudijo popravilo strganih oblačil strankam, ki jih popravljene vrnejo v 10 dneh. Patagonia je tudi partner organizacije IFIXIT, spletne učilnice, ki pripravlja korak-za-korak video navodila o popravilu oblačil brez težav. Zagotovo je to premik v pravo smer, vendar Rick verjame, da morajo tudi drugi veliki trgovci sprejeti podoben pristop za pozitivno spremembo prihodnosti.Več člankov

Vzgojite sami

Biocouture raziskuje načine za fermentacijo tkanin in tako ustvariti oblačila iz popolnoma organskih materialov.

Več o tem

Filozofija ÖKO

ÖKO je način mišljenja. Učinkovitost je več, kot samo varčevanje z energijo; povezano je z vsem - od uporabljenih virov do nivoja hrupa.

Več o tem

Ohranite oblačila dlje

Ohranite svoja oblačila dlje z najbolj nežno nego. Poleg tega, naši stroji za nego perilo samodejno zmanjšajo porabo energije in vode.

Več o tem

 
 
Zapri
 

Izberite, kje želite to deliti z drugimi

Zapri