OGLJE IN PEPEL

Črna barva je zmeraj bila in zmeraj bo v modi. Prav tako bo leta 2018 prevzela kulinarični svet. Instagram naravnost preplavljajo slike črnega sladoleda, črne kave in črnega kruha. In v čem je skrivnost? Aktivno oglje – okusno in užitno v majhnih količinah, vendar z njim ne smemo pretiravati!

Mnogi ga častijo kot vsestranskega mogočnega razstrupljevalca, ki preprečuje bolečine v glavi in ob zastrupitvi s hrano pomirja želodec. Poleg svojih domnevnih zdravstvenih koristi se tudi odlično prilega kot nadev za sladolede z okusom tropskega sadja.OBLAČKASTO JAJCE

Poleg slavne stepene smetane, meringe in moussa v letu 2018 nastajajo tudi nove vrste kulinaričnih pen. Z dodajanjem zraka ali drugih užitnih plinov kuharji nenehno iščejo nove načine, da bi ustvarili lahke in slastne teksture.

Navdušujoče oblačkasto jajce pa ni nič kaj drugega. Naredimo jih z vmešavanjem zraka v beljak, ki mu nato dodamo še rumenjak in ga zapečemo v pečici. Oblačkasta jajca predstavljajo bolj zdravo in lahko alternativo štručkam in žemljicam, saj vsebujejo manj ogljikovih hidratov.

KONFIT

Konfit se bo v 2018 vrnil v kuhinje po vsem svetu. Termin pomeni pripravek iz hrane, ki smo jo pri nizki temperaturi skuhali v masti ali olju. Čeprav se je vse začelo z račjim konfitom, pa danes poznamo že konfit iz zelenjave, npr. iz avokada, ki predstavlja novo in bolj zdravo različico klasičnega konfita.

FERMENTIRANJE

Fermentirana hrana je v letu 2018 postala ena najbolj priljubljenih jedi. Fermentacija je proces, pri katerem kvas ali bakterije spremenijo sladkor v alkohol. Najbolj znan primer je nastanek vina iz grozdja.

Fermentirana hrana je polna prebavi ugodnih probiotikov in zajema široko paleto izdelkov, ki se razteza vse od različnih sirov in kefirja do kombuče in vložene hrane. Različni okusi fermentirane hrane bodo v letošnjem letu prevzeli kulinarični svet.

CVETNE AROME

Nabiralci hrane že dolga stoletja uživajo užitne cvetlice. V letu 2018 pa se je tovrstna hrana končno razcvetela. Cvetlice dodajamo jedem in prigrizkom ter jih namakamo v razne pijače, s čimer vzbudimo rahel okus sladkega, ki je poln svežih cvetnih arom.

Čeprav tovrstne kulinarične prakse prihajajo iz oddaljenih predelov sveta, pa v zadnjem času postopoma osvajajo tudi Evropo. Vzemimo za primer vrtnico. Ta čudovita rastlina se odlično prilega turškim jedem, obenem pa izboljša okus mnogoterih čajev. Ko boste naslednjič postopali po vrtu, si le dobro oglejte cvetlice, ki tam cvetijo.

SACHA INCHI

V letu 2018 bo družbena omrežja prevzel super trend, ki ga imenujemo Sacha Inchi. Sacha Inchi je orešek, ki predstavlja super hrano iz jugovzhodne Azije: bogat je z omega 3 maščobnimi kislinami in beljakovinami.

Na voljo je kot soljen ali nesoljen hrustljav prigrizek z maslenim okusom oreškov, ki se odlično prilega grškemu jogurtu ali se uporablja kot hranljiv pohodniški prigrizek za vse navdušence pustolovščin v naravi.

MORINGA

Trendi super hrane se nenehno spreminjajo, ampak, kot pravi orodje Google Trends, bo v letu 2018 rastlina moringa še vedno rasla. Listi moringe imajo podoben okus in teksturo kot listi ohrovta.

Moringa raste izključno v tropskih podnebjih. Priljubljena je postala predvsem zaradi svoje visoke vsebnosti vitaminov in mineralov; vsebuje več vitamina C kot pomaranče in več kalija kot banane. Zakaj torej te koristne rastline ne dodajamo sokovom, energijskim tablicam, kombučinim čajem in drugim zdravim jedem?

Slani JOGURTI

Čeprav tovrstni jogurti obstajajo že stoletja, pa bodo v letu 2018 napolnili hladilnike po celem svetu. Zaradi majhne vsebnosti sladkorja in natrija ter odličnega okusa in številnih prehrambnih koristi so med ljubitelji hrane postali zelo priljubljeni.

Ti jogurti postajajo vse bolj privlačni, saj vsebujejo veliko manj sladkorja in ogljikovih hidratov kot ''običajni'' jogurti. So bogati z beljakovinami in polni slastnih okusov, ki jih lahko kombinirate z raznovrstnimi sestavinami, kot so kumare, olivno olje in tudi sol. So odlična izbira za slasten zajtrk.