3.1 Cvetačna juha z gorčico
Sestavine: za 4 osebe
- 1 cvetača
- 20 g masla
- 1 por (samo bel del)
- 2 čebuli
- 1 žlica začimbe Ras el hanout
- 2 žlici blage gorčice
- 2 l zelenjavne jušne osnove
- 200 ml smetane
ZA DEKORACIJO
- 200 g cvetačnih cvetov
- 1 žlica masla
- 1 čajna žlička začimbe Ras el hanout
PRIPRAVA
- Vso zelenjavo očistimo in grobo nasekljamo.
- Segrejemo posodo in pustimo, da se maslo stopi.
- Zelenjavo dobro podušimo.
- Dodamo Ras el hanout in gorčico ter kuhamo še 1 minuto, da dobi barvo.
- Nato vlijemo jušno osnovo in kuhamo 45 minut.
- Juho mešamo, dokler ne dobi prijetne in gladke teksture.
- Nato dodamo smetano (juha ne sme več zavreti).
- Na koncu začinimo s soljo in poprom.
ZA DEKORACIJO
- Maslo stopimo v ponvi.
- Dodamo cvetačo in Ras el hanout ter počakamo, da dobi lepo barvo.
- Na koncu začinimo z grobo soljo.
(Lahko uporabite tudi maslo iz ponve, da dokončate juho.)
3.2 Paradižnikova juha s pečenimi češnjevimi paradižniki
Sestavine: za 4 osebe
- 1 kg paradižnikov
- 2 žlici paradižnikovega koncentrata
- 20 g masla
- 1 strok česna
- 2 čebuli
- 1 por
- 5 stebel zelene
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 2 vejici timijana
- 1 ščepec dimljene paprike
ZA DEKORACIJO
- 200 g češnjevih paradižnikov
- 1 žlica olja
- 1 čajna žlička balzamičnega kisa
- nekaj peteršiljevih listov
PRIPRAVA
- Vso zelenjavo očistimo in grobo nasekljamo.
- Segrejemo posodo in pustimo, da se maslo stopi.
- Najprej popražimo čebulo in česen.
- Nato dodamo ostalo zelenjavo in dobro podušimo.
- Dodamo paradižnikov koncentrat in dušimo še 2 minuti.
- Nato vlijemo jušno osnovo in kuhamo 45 minut.
- Juho mešamo, dokler ne dobi prijetne in gladke teksture.
- Na koncu začinimo s soljo in poprom.
ZA DEKORACIJO
- Češnjeve paradižnike in olje damo v ponev in nastavimo visoko temperaturo.
- Ko paradižniki počijo, dodamo balzamični kis.
- Umaknemo z ognja in pustimo počivati 2 minuti.
- Na koncu posujemo z listi peteršilja.
3.3. Bučna juha s praženimi arašidi
Sestavine: za 4 osebe
- 1 buča maslenka
- 3 korenčki
- 20 g masla
- 2 čebuli
- 1 por
- 20 g ingverja
- 200 ml zelenjavne jušne osnove
- 2 vejici timijana
- 1 lovorjev list
ZA DEKORACIJO
- 100 g arašidov
- 1 žlica olja
- 100 g na kocke sesekljane buče
- 1 žlica mešanice začimb garam masala
PRIPRAVA
- Vso zelenjavo očistimo in grobo nasekljamo.
- Segrejemo posodo in pustimo, da se maslo stopi.
- Dodamo zelenjavo in dobro podušimo.
- Nato dodamo jušno osnovo, timijan, lovorjev list in ingver ter kuhamo 45 minut.
- Timijan in lovorjev list vzamemo iz juhe.
- Juho mešamo, dokler ne dobi prijetne in gladke teksture.
- Na koncu začinimo s soljo in poprom.
ZA DEKORACIJO
- Segrejemo ponev, v kateri je olje.
- Dodamo bučo in arašide ter počasi kuhamo.
- Vmešamo mešanico začimb garam masala in umaknemo z ognja.
3.4 Grahova juha s kumaro in čilijem
Sestavine: za 4 osebe
- 800 g graha
- 2 kumari
- 20 g masla
- 1 strok česna
- 2 čebuli
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 200 ml smetane
ZA DEKORACIJO
- trakovi kumare
- 1 čili
- 3 žlice olja
PRIPRAVA
- Vso zelenjavo očistimo in grobo nasekljamo.
- Pozor! Kumaro bomo uporabili tudi za dekoracijo.
- Segrejemo posodo in pustimo, da se maslo stopi.
- Zelenjavo dobro podušimo.
- Nato vlijemo jušno osnovo in kuhamo 45 minut.
- Juho mešamo, dokler ne dobi prijetne in gladke teksture.
- Nato dodamo smetano (juha ne sme več zavreti).
- Na koncu začinimo s soljo in poprom.
ZA DEKORACIJO
- Počakamo, da se v ponvi segreje olje.
- Dodamo drobno sesekljan čili (brez semen) in pustimo, da 2 minuti nežno vre na nizki temperaturi.
- Na koncu začinimo z grobo soljo.
- Kumaro lupimo z lupilnikom, dokler ne pridemo do semen.
- Trakove uporabimo za dekoracijo.
- (Uporabite olje iz ponve.)
3.5 Brokolijeva juha z wasabijem
Sestavine: za 4 osebe
- 2 brokolija
- 20 g masla
- 150 g čičerike
- 2 čebuli
- 1 por
- 3 stebla zelene solate
- 1,5 l zelenjavne jušne osnove
- 2 čajni žlički wasabija
ZA DEKORACIJO
- cveti brokolija
- 2 žlici sezamovega olja
- 50 g čičerike
- 1 čajna žlička belega sezama
- 1 čajna žlička črnega sezama
PRIPRAVA
- Vso zelenjavo očistimo in grobo nasekljamo.
- Segrejemo posodo in pustimo, da se maslo stopi.
- Zelenjavo dobro podušimo.
- Vmešamo wasabi.
- Nato vlijemo jušno osnovo in kuhamo 45 minut.
- Juho mešamo, dokler ne dobi prijetne in gladke teksture.
- Na koncu začinimo s soljo in poprom.
ZA DEKORACIJO
- Počakamo, da se v ponvi segreje sezamovo olje.
- Dodamo cvete brokolija, čičeriko in sezamova semena.
- Na koncu začinimo z grobo soljo.
- Pustimo, da se kuha na nizki temperaturi dve minuti.
- (Uporabite olje iz ponve.)
3.6 Pesina juha s feta sirom
Sestavine: za 4 osebe
- 1 kg pese
- 20 g masla
- 2 čebuli
- 1 por
- 3 kosi zelene
- 1,5 l zelenjavne jušne osnove
- 2 vejici timijana
- 2 vejici žajblja
- 2 lovorjeva lista
- 200 ml smetane
ZA DEKORACIJO
- 1 skuhana pesa
- 100 g feta sira
- 3 mlade čebule
PRIPRAVA
- Pozor! 1 peso pustimo celo.
- Segrejemo posodo in pustimo, da se maslo stopi.
- Zelenjavo dobro podušimo.
- Dodamo timijan, žajbelj in lovorjev list (lahko jih z vrvico zvežemo skupaj).
- Nato vlijemo jušno osnovo in kuhamo 45 minut.
- Odstranimo zelišča in celo peso.
- Juho zmiksamo, da dobi gladko teksturo.
- Nato dodamo smetano (juha ne sme več zavreti).
- Na koncu začinimo s soljo in poprom.
ZA DEKORACIJO
- Skuhano peso narežemo v kocke.
- Feta sir nadrobimo.
- Mlado čebulo narežemo na ozke, dolge trakove.
- Limonino lupino nastrgamo nad juho.