TOTALFLEX recepti - 3. Juhe

Zadnjič posodobljeno 14. 04. 2022 12:50



3.1 Cvetačna juha z gorčico

Sestavine: za 4 osebe

- 1 cvetača

- 20 g masla

- 1 por (samo bel del)

- 2 čebuli

- 1 žlica začimbe Ras el hanout

- 2 žlici blage gorčice

- 2 l zelenjavne jušne osnove

- 200 ml smetane

ZA DEKORACIJO

- 200 g cvetačnih cvetov

- 1 žlica masla

- 1 čajna žlička začimbe Ras el hanout

PRIPRAVA

- Vso zelenjavo očistimo in grobo nasekljamo.

- Segrejemo posodo in pustimo, da se maslo stopi.

- Zelenjavo dobro podušimo.

- Dodamo Ras el hanout in gorčico ter kuhamo še 1 minuto, da dobi barvo.

- Nato vlijemo jušno osnovo in kuhamo 45 minut.

- Juho mešamo, dokler ne dobi prijetne in gladke teksture.

- Nato dodamo smetano (juha ne sme več zavreti).

- Na koncu začinimo s soljo in poprom.

ZA DEKORACIJO

- Maslo stopimo v ponvi.

- Dodamo cvetačo in Ras el hanout ter počakamo, da dobi lepo barvo.

- Na koncu začinimo z grobo soljo.

(Lahko uporabite tudi maslo iz ponve, da dokončate juho.)

3.2 Paradižnikova juha s pečenimi češnjevimi paradižniki

Sestavine: za 4 osebe

- 1 kg paradižnikov

- 2 žlici paradižnikovega koncentrata

- 20 g masla

- 1 strok česna

- 2 čebuli

- 1 por

- 5 stebel zelene

- 1 l zelenjavne jušne osnove

- 2 vejici timijana

- 1 ščepec dimljene paprike


ZA DEKORACIJO

- 200 g češnjevih paradižnikov

- 1 žlica olja

- 1 čajna žlička balzamičnega kisa

- nekaj peteršiljevih listov

PRIPRAVA

- Vso zelenjavo očistimo in grobo nasekljamo.

- Segrejemo posodo in pustimo, da se maslo stopi.

- Najprej popražimo čebulo in česen.

- Nato dodamo ostalo zelenjavo in dobro podušimo.

- Dodamo paradižnikov koncentrat in dušimo še 2 minuti.

- Nato vlijemo jušno osnovo in kuhamo 45 minut.

- Juho mešamo, dokler ne dobi prijetne in gladke teksture.

- Na koncu začinimo s soljo in poprom.

ZA DEKORACIJO

- Češnjeve paradižnike in olje damo v ponev in nastavimo visoko temperaturo.

- Ko paradižniki počijo, dodamo balzamični kis.

- Umaknemo z ognja in pustimo počivati 2 minuti.

- Na koncu posujemo z listi peteršilja.

3.3. Bučna juha s praženimi arašidi

Sestavine: za 4 osebe

- 1 buča maslenka

- 3 korenčki

- 20 g masla

- 2 čebuli

- 1 por

- 20 g ingverja

- 200 ml zelenjavne jušne osnove

- 2 vejici timijana

- 1 lovorjev list

ZA DEKORACIJO

- 100 g arašidov

- 1 žlica olja

- 100 g na kocke sesekljane buče

- 1 žlica mešanice začimb garam masala

PRIPRAVA

- Vso zelenjavo očistimo in grobo nasekljamo.

- Segrejemo posodo in pustimo, da se maslo stopi.

- Dodamo zelenjavo in dobro podušimo.

- Nato dodamo jušno osnovo, timijan, lovorjev list in ingver ter kuhamo 45 minut.

- Timijan in lovorjev list vzamemo iz juhe.

- Juho mešamo, dokler ne dobi prijetne in gladke teksture.

- Na koncu začinimo s soljo in poprom.

ZA DEKORACIJO

- Segrejemo ponev, v kateri je olje.

- Dodamo bučo in arašide ter počasi kuhamo.

- Vmešamo mešanico začimb garam masala in umaknemo z ognja.


3.4 Grahova juha s kumaro in čilijem

Sestavine: za 4 osebe

- 800 g graha

- 2 kumari

- 20 g masla

- 1 strok česna

- 2 čebuli

- 1 l zelenjavne jušne osnove

- 200 ml smetane

ZA DEKORACIJO

- trakovi kumare

- 1 čili

- 3 žlice olja

PRIPRAVA

- Vso zelenjavo očistimo in grobo nasekljamo.

- Pozor! Kumaro bomo uporabili tudi za dekoracijo.

- Segrejemo posodo in pustimo, da se maslo stopi.

- Zelenjavo dobro podušimo.

- Nato vlijemo jušno osnovo in kuhamo 45 minut.

- Juho mešamo, dokler ne dobi prijetne in gladke teksture.

- Nato dodamo smetano (juha ne sme več zavreti).

- Na koncu začinimo s soljo in poprom.

ZA DEKORACIJO

- Počakamo, da se v ponvi segreje olje.

- Dodamo drobno sesekljan čili (brez semen) in pustimo, da 2 minuti nežno vre na nizki temperaturi.

- Na koncu začinimo z grobo soljo.

- Kumaro lupimo z lupilnikom, dokler ne pridemo do semen.

- Trakove uporabimo za dekoracijo.

- (Uporabite olje iz ponve.)


3.5 Brokolijeva juha z wasabijem

Sestavine: za 4 osebe

- 2 brokolija

- 20 g masla

- 150 g čičerike

- 2 čebuli

- 1 por

- 3 stebla zelene solate

- 1,5 l zelenjavne jušne osnove

- 2 čajni žlički wasabija

ZA DEKORACIJO

- cveti brokolija

- 2 žlici sezamovega olja

- 50 g čičerike

- 1 čajna žlička belega sezama

- 1 čajna žlička črnega sezama

PRIPRAVA

- Vso zelenjavo očistimo in grobo nasekljamo.

- Segrejemo posodo in pustimo, da se maslo stopi.

- Zelenjavo dobro podušimo.

- Vmešamo wasabi.

- Nato vlijemo jušno osnovo in kuhamo 45 minut.

- Juho mešamo, dokler ne dobi prijetne in gladke teksture.

- Na koncu začinimo s soljo in poprom.

ZA DEKORACIJO

- Počakamo, da se v ponvi segreje sezamovo olje.

- Dodamo cvete brokolija, čičeriko in sezamova semena.

- Na koncu začinimo z grobo soljo.

- Pustimo, da se kuha na nizki temperaturi dve minuti.

- (Uporabite olje iz ponve.)


3.6 Pesina juha s feta sirom

Sestavine: za 4 osebe

- 1 kg pese

- 20 g masla

- 2 čebuli

- 1 por

- 3 kosi zelene

- 1,5 l zelenjavne jušne osnove

- 2 vejici timijana

- 2 vejici žajblja

- 2 lovorjeva lista

- 200 ml smetane

ZA DEKORACIJO

- 1 skuhana pesa

- 100 g feta sira

- 3 mlade čebule

PRIPRAVA

- Pozor! 1 peso pustimo celo.

- Segrejemo posodo in pustimo, da se maslo stopi.

- Zelenjavo dobro podušimo.

- Dodamo timijan, žajbelj in lovorjev list (lahko jih z vrvico zvežemo skupaj).

- Nato vlijemo jušno osnovo in kuhamo 45 minut.

- Odstranimo zelišča in celo peso.

- Juho zmiksamo, da dobi gladko teksturo.

- Nato dodamo smetano (juha ne sme več zavreti).

- Na koncu začinimo s soljo in poprom.

ZA DEKORACIJO

- Skuhano peso narežemo v kocke.

- Feta sir nadrobimo.

- Mlado čebulo narežemo na ozke, dolge trakove.

- Limonino lupino nastrgamo nad juho.