Kuhanje v sopari – kako v celoti izkoristiti vašo parno pečico AEG

Zadnjič posodobljeno 11. 06. 2024 10:02

Ženske kuhajo hrano v parni pečici

Kuhanje s paro je ena najkoristnejših tehnik, ki jih lahko uporabite pri pripravi hrane. Ne le, da omogoča vrhunsko ohranjanje okusa, živahnih barv in hranilnih snovi, ampak je tudi en najbolj nežnih in učinkovitih načinov kuhanja. Hrana ni izpostavljena čezmerni toploti na ponvi, zaradi česar se lahko izsuši ali zažge, poleg tega pa ni potopljena v krop, ki lahko razgradi pomembne vitamine in minerale, ki so topni v vodi. Razvajajte se z okusnimi in zdravimi obroki, natančno pripravljenimi v vaši parni pečici AEG.

Kako kuhati s paro

Vse parne pečice AEG nudijo kombinacijo pare in suhe vročine, s čimer vam omogočajo neštete možnosti kuhanja. Paro in suho vročino lahko kombinirate ročno ali pa uporabite funkcijo Steamify®, če je na voljo pri vašem modelu pečice.

Priporočamo, da je ob začetku kuhanja vaša pečica hladna, da boste imeli največ koristi od kuhanja v sopari. Če je vaša pečica vroča ob začetku kuhanja, prosimo, upoštevajte, da ustvarjena para ne bo vidna.

Obstajajo štiri stopnje pare v parnih pečicah AEG. Vaša pečica ima lahko vse navedene stopnje ali pa le nekatere izmed njih. Na splošno različne stopnje pare dobro delujejo pri različnih stvareh:Polna para uporablja stalno paro za zdravo in barvito hrano. Je popolna za nežno kuhanje sestavin, kot so zelenjava, riž, kuskus in morska hrana (ribe, dagnje in kozice).
Visoka vlažnost uporablja kombinacijo vročega zraka in pare. Je popolna za pripravo delikatnih jedi, kot so jajčne kreme, flani, terine in ribe.
Srednja vlažnost uporablja kombinacijo vročega zraka in pare za nežno dušenje. Je popolna za pripravo dušenih reber ali pečenih rib ter za peko kruha in sladkega peciva.
Nizka vlažnost uporablja kombinacijo vročega zraka s paro za sočno in hrustljavo hrano. Je popolna za pripravo mesa, perutnine, rib, gratiniranih jedi, zloženk, pečene zelenjave ter za peko pit, mafinov in piškotov.


Ročno nastavite stopnjo pare

1. Napolnite predal za vodo do maksimalne višine, kot je označeno
2. Potisnite predal za vodo nazaj na njegovo mesto
3. V meniju poiščite funkcije za ročno nastavitev pare
4. Izberite želeno funkcijo za ročno nastavitev pare
5.Nastavite temperaturo
6. Pritisnite START

Pustite funkciji Steamify®, da nastavi stopnjo pare

Če ima vaša pečica funkcijo Steamify®, bo samodejno nastavila stopnjo pare glede na vašo izbrano temperaturo. Nato doda pravo količino pare ob pravem času ter jo po potrebi kombinira s suho vročino. Naučite se kuhati s funkcijo Steamify®.

Namigi in nasveti

  • Prepričajte se, da je vaša pečica hladna, ko začnete kuhati s paro, da boste imeli največ od kuhanja v sopari.
  • Kadar želite, da vaša hrana ostane na toplem, vam je ni treba prekrivati s folijo, saj vlažnost nudi enako zaščito.
  • Pri kuhanju s polno paro (Full Steam) priporočamo, da uporabite DeLuxe komplet za parno kuhanje, ki je na voljo pri pečicah s funkcijo polne pare (Full Steam).POMEMBNO

  • V predalu za vodo uporabljajte le hladno vodo iz pipe. Ne uporabljajte filtrirane (demineralizirane) ali destilirane vode. Ne uporabljajte drugih tekočin. V predal za vodo ne nalivajte vnetljivih ali alkoholnih tekočin.
  • Če je vaša pečica vroča ob začetku kuhanja, ustvarjena para ne bo vidna
  • Po zaključku kuhanja izpraznite predal za vodo
  • Odvečna voda lahko kondenzira v notranjosti. Po kuhanju previdno odprite vrata pečice. Ko je pečica hladna, osušite njeno notranjost z mehko krpo.
  • Občasno boste prejeli opozorilo, da je treba odstraniti vodni kamen v vaši parni pečici. Postopek odstranjevanja vodnega kamna hkrati preprečuje nalaganje apnenca v parnem sistemu vaše pečice in zagotavlja njeno optimalno delovanje. Izvedite več o tem, kako odstraniti vodni kamen iz vaše pečice.


Izvedite več o peki kruha in tort s paro ter o tem kako pogreti ostanke s pomočjo nastavitve Pogrevanje s paro.

Za več informacij o vašem specifičnem modelu pečice preverite uporabniški priročnik. Uporabniški priročnik lahko najdete 
tukaj.