Temne ali rjave lise, madeži na perilu

Zadnjič posodobljeno 15. 01. 2024 15:03

Izdelki za nego nego las lahko povzročijo temne ali rjave madeže na oblačilih 

Nekateri izdelki (npr. pena, šampon, lak…) lahko vsebujejo sestavino, ki se imenuje polikvaternarni kopolimer, ki je fiksirno oz. lepljivo srdstvo. Ko lepljivo sredstvo pride v stik z oblačili, se zalepi na njegovo površino. Tako perilo po pranju skupaj s temnejšim perilom, ki nenehno sprošča majhno količino barve, "kontaktno območje" absorbira sproščeno barvo. Zaradi tega madeži niso vidni, dokler oblačilo ni oprano. Madeži se pojavijo, ko oblačilo pride v stik z določeno vrsto izdelkov za nego las (npr. pena, šampon, lak…..) ali ko si roke na katerih je sredstvo za nego las obrišete z brisačo, ne da bi si prej umili roke.


  • Madežev ni mogoče popolnoma odstraniti, vendar bele brisače lahko rešite tako, da odstranite skoraj vsako spremembo barve.
  • Brisače je mogoče pobeliti, ne da bi se poškodovali na naslednji način:
  1. Pripravite raztopino oksalne kisline: v plastično vedro, ki vsebuje 10 litrov vroče vode (60 ° C), dodajte 50-100 gramov oksalne kisline. Oblačila potopite v raztopino za 30 minut.
  2. Oblačila nato temeljito operemo pri najmanj 60 ° C z dobrim milom, ki naj vsebuje fosfate in belilo

Če želite preveriti, ali izdelek za nego las med ciklom pranja obarvate, poskusite v pralni stroj vstaviti kos perila in ga oprati z barvnim programom za pranje.

Naročite serviserja
Naročite serviserja

Ali imate težavo, ki jo ne morete odpraviti sami? Dogovorite se za termin prihoda enega od naših pooblaščenih serviserjev.

Rezervni deli & dodatni pribor
Rezervni deli & dodatni pribor

Poiščite original rezervne dele za Vaš aparat. Prosimo vas, da se za več informacij in pomoč obrnite na naš Klicni center na tel. št: 012425730