Kako čistiti in vzdrževati pomivalni stroj AEG

Zadnjič posodobljeno 18. 06. 2024 09:53

Prazen pomivalni stroj AEG, rahlo odprt

Redno čistite svoj pomivalni stroj AEG, da bo še naprej deloval optimalno.   

Zaženite dolgi program

Dvakrat na mesec, ko je pomivalni stroj prazen, zaženite dolgi program. To je še posebej pomembno, če pogosto uporabljate krajše programe, saj se lahko v pomivalnem stroju nabereta maščoba in vodni kamen. Za optimalno delovanje sta priporočljiva Clean and Care .

Če ima vaš pomivalni stroj program Machine Care (Vzdrževanje stroja), uporabite tega.  

Zaženite program Machine Care (če je na voljo)

Če ima vaš pomivalni stroj program za čiščenje Machine Care (Vzdrževanje stroja), ga zaženite, ko zasveti indikator, pri čemer naj bo pomivalni stroj prazen. Pred začetkom programa očistite filtre in pršilne ročice.  Preverite uporabniški priročnik za informacije o tem, kako zagnati program Machine Care (Vzdrževanje stroja) na svojem modelu pomivalnega stroja. Za optimalno delovanje sta priporočljiva Clean and Care .

 

Očistite gumijasto tesnilo

Gumijasto tesnilo vrat očistite z mehko vlažno krpo. Ne uporabljajte abrazivnih izdelkov, abrazivnih žičnih gobic, ostrih orodij, močnih kemikalij, čistil ali topil. 

 

Očistite filtre

Po vsaki uporabi pomivalnega stroja preverite filtre in zbiralnik ter jih po potrebi očistite. Predmeti, kot so koščki stekla, plastike ali hrane, ki so obtičali v filtrih, zmanjšujejo učinkovitost pranja in lahko povzročijo poškodbe.

Pomembno: Pred čiščenjem filtrov izklopite pomivalni stroj in izključite glavni vtič. 

Na voljo so trije filtri, ki so v nadaljevanju označeni z (A), (B) in (C)
1. Obrnite filter (B) v nasprotni smeri urinega kazalca in ga vzemite ven.  

2. Filter (C) ločite od filtra (B).

3. Odstranite ploski filter (A) .  

4. Filtre operite pod tekočo vodo. Prepričajte se, da na robu ali ob robu zbiralnika ni ostankov hrane ali drugih koščkov. 

5. Namestite ploski filter (A) nazaj na svoje mesto in se prepričajte, da je pravilno nameščen, tako da uporabite zaklepni mehanizem na zadnji strani. 

6.Znova sestavite okrogla filtra (B) in (C).

7. Okrogla filtra (B) in (C) namestite nazaj na ploski filter (A). Obračajte v smeri urinega kazalca, dokler se ne zaskoči.  


 


Očistite pršilne ročice

Redno čistite pršilne ročice, da preprečite zamašitev odprtin. 

Pomembno: Pred čiščenjem pršilnih ročic izklopite pomivalni stroj in izključite glavni vtič.  


Čiščenje spodnje pršilne roke

1. Spodnjo pršilno ročico snamete tako, da jo potegnete navzgor. 

2. Pršilno ročico operite pod tekočo vodo. Z zobotrebcem ali podobnim pripomočkom odstranite delce umazanije iz odprtin. 

3. Da znova namestite pršilno ročico, jo pritisnite navzdol.


Čiščenje zgornje pršilne roke

Način čiščenja zgornje pršilne ročice je odvisen od modela. Pri nekaterih modelih je treba zgornjo pršilno ročico očistiti, ne da bi jo sneli, in sicer z zobotrebcem ali podobnim pripomočkom, da očistite umazanijo, ki maši odprtine.   

Pri drugih modelih je priporočljivo sneti zgornjo pršilno ročico in jo oprati pod tekočo vodo. Umazanijo lahko odstranite z zobotrebcem ali podobnim pripomočkom. Pri teh modelih zgornjo pršilno ročico ločite od košare tako, da jo potisnete navzgor in hkrati zavrtite v smeri urinega kazalca. Po čiščenju jo znova namestite tako, da jo potisnete navzgor in zavrtite v nasprotni smeri urinega kazalca, dokler se ne zaskoči na mesto. 

V uporabniškem priročniku preverite , kaj velja za vaš pomivalni stroj.

Čiščenje zgornje pršilne roke

Zgornja pršilna ročica je nad zgornjo košaro. Ta pršilna ročica (C) je nameščena v dovodni cevi (A) z montažnim elementom (B).

Pomembno: Če imate v zgornjem delu pomivalnega stroja predal za jedilni pribor, ga morate pred čiščenjem zgornje pršilne ročice vzeti ven. To storite tako, da sprostite čepe na stranicah drsnih vodil predala za jedilni pribor in izvlečete predal. Podrobnosti najdete v uporabniškem priročniku.
1. Če želite sneti pršilno ročico (C) z dovodne cevi (A), obrnite montažni element (B) v nasprotni smeri urinega kazalca in potegnite pršilno ročico navzdol. 

2. Pršilno ročico operite pod tekočo vodo. Z zobotrebcem ali podobnim pripomočkom odstranite delce umazanije iz odprtin. Skozi odprtine spustite vodo, da iz notranjosti izperete delce umazanije.

3. Če želite znova pritrditi pršilno ročico (C), vstavite montažni element (B) v pršilno ročico in jo pritrdite v dovodno cev (A), tako da jo obračate v smeri urinega kazalca. Prepričajte se, da se je montažni element zaskočil na mesto.

4. Če velja za vaš model: Namestite predal za jedilni pribor na drsna vodila in znova pritrdite čepe. 


 Za več informacij o svojem specifičnem modelu pomivalnega stroja preverite uporabniški priročnik. Uporabniški priročnik lahko najdete tukaj.