PRIROČNIKI ZA NAKUP

NAJDITE POPOLNO NAPO ZASE

STILI

Nape so različnih oblik in velikosti, vsaka pa ima tudi svoj stil. Izbirajte med stili, ki pritegnejo pozornost, klasičnimi stili in bolj diskretnimi stili.  

Otočne nape: naravna izbira, če imate osrednji otok v osrčju svoje kuhinje. Te nape visijo s stropa.

Stenske nape: ne glede na to, ali so ravne ali v obliki dimnika, te nape so različnih velikosti in nameščene na steno.

Vgradne nape: da bi se napa ujemala s stilom vaše kuhinje, jo lahko skrijete v kuhinjsko omarico oz. v svoj delovni pult.

Podvgradne nape: če želite varčevati s prostorom, postavite svojo napo pod kuhinjsko omarico nad ploščo. Praktično nevidne, ko ne delujejo.

Nasvet: Pred izbiro preverite priporočljivo razdaljo med ploščo in napo.

PRETOK ZRAKA

Imate zunanji zračnik?

Da: odzračevalne nape odvajajo slab zrak preko zunanjega zračnika. Dolžina prezračevalnega kanala, krivulje in vrsta materiala vplivajo na pretok zraka.  

Ne: obtočne nape ne potrebujejo zunanjega zračnika. Zrak prečistijo preko različnih filtrov, s katerimi odstranijo vonjave in delčke, nato pa ga vrnejo v prostor.

Nasvet: Napo aktivirajte pred začetkom kuhanja in tako omogočite kroženje zraka oz. odzračevanje.

HRANA

Če pogosto pripravljate aromatično hrano oz. imate večjo kuhinjo, potem potrebujete močno napo. To pa ne le zaradi vonjav, temveč tudi zaradi maščobe, saj se le-ta lahko nabere na težko dostopnih površinah in poškoduje vaše zidove.

MOČ

Ko si ogledujete nape z različnimi kapacitetami, je dobro, če si določite najmanjšo in največjo stopnjo odzračevanja. Sledite tem preprostim korakom:

1. Izmerite dolžino, širino in višino svoje kuhinje. 

2. Pomnožite dolžino x širino x višino = kubična kapaciteta. 

3. Pomnožite kubično kapaciteto s 6 = najmanjša stopnja odzračevanja (6 menjav zraka na uro pri preprostem kuhanju, npr. na šibkem ognju).

4. Pomnožite kubično kapaciteto z 12 = največja stopnja odzračevanja (12 menjav zraka pri cvrtju z uporabo olja).

Priporočena je stopnja med 8 in 12.

RAVEN HRUPA

Za mirno kuhanje izberite napo z nižjo oceno decibelov (dB). Nape AEG imajo med 40 in 70 dB. Za primerjavo: šepet ima približno 40 dB, običajen pogovor pa med 60 in 70 dB.

Pri odzračevalnih napah oblika prezračevalnega kanala vpliva na raven hrupa. Zmanjšajte število ovinkov in presekov, prav tako izberite materiale, ki zmanjšujejo hrup. 

FILTRI IN ČIŠČENJE

Vse nape vsebujejo maščobne filtre, ki absorbirajo delce hrane iz zraka. Pri nekaterih vrstah je maščobne filtre treba ali redno zamenjati (filtri za enkratno uporabo) ali redno očistiti (filtri za večkratno uporabo). Trajne kovinske maščobne filtre lahko namočite in ročno očistite oz. jih operete v pomivalnem stroju pri intenzivnem programu 60–70 °C.

Pri obtočnih napah je treba oglene filtre, ki odstranjujejo vonjave, očistiti oz. zamenjati vsake štiri mesece. Določene oglene filtre je mogoče prati.

IZBERITE SVOJ APARAT

Nape AEG imajo močno prezračevanje, so tihe in se ponašajo z nagrajeno obliko. Poiščite napo, ki bo ravno prava za vas.