Taking Taste Further

BISTVO ODLIČNEGA OKUSA JE OBVLADOVANJE PODROBNOSTI

Podrobnosti ločijo »povprečen obrok« od nepozabnega. Za to potrebujete izvrstnost pri vsakem koraku, od iskanja virov do postrežbe. Kombinacija naših naprav in vaših sposobnosti zagotovi, da celo najbolj žilavi kosi mesa postanejo mehki, čokoladne torte pa slastne poslastice.

1. korak: Vir

Z razumevanjem in osredotočanjem na vir hrane lahko odkrijete nekatere najokusnejše, najbolj zdrave in najbolj trajnostne načine za izboljšanje okusa. Iščemo izven kuhinje in začenjamo pri pravem viru. Od prsti in podnebij, ki hranijo sadje in zelenjavo. In življenjskega sloga živali, ki dajejo meso in mleko.

Polovici avokada

Kakovost ima prednost pred količino

Izreden okus se začne dosti pred začetkom kuhanja. Pri izbiri sestavin dajte prednost kakovosti in ne količini za bolj okusne in zdrave jedi. Na primer, paradižnik, pridelan na prostem, ima dvakrat več vitamina C kot tisti, ki je pridelan v rastlinjakih. In ima veliko višje ravni antioksidantov, ki dajejo okus in aromo. Če torej želite, da bodo jedi najboljšega okusa, izberite kakovostne sestavine.

Solata v stekleni kocki predstavlja steber vira Taking Taste Further

Odkrijte pravi okus

Pred nekaj desetletji so imela živila povsem drugačen okus. Še posebej zaradi razvoja umetnih arom. Vir, naša prva epizoda v dokumentarnem filmu Tasteology, raziskuje ta fenomen. O zadevi smo povprašali uglednega avtorja Marka Schatzkerja. Njegov pogled vam bo pomagal začeti ceniti prave okuse živil - to je treba upoštevati pri iskanju sestavin.

Šop svežih surovih redkvic
Aplikacija MyAEG

Kar najbolje izkoristite čudovite sestavine z navdihujočimi zamislimi in okusnimi recepri.

Aplikacija MyAEG na iPad-u

Jejte lokalno. Jejte sezonsko.

Kakovostna živila, pridelana sezonsko in lokalno, kot je predvidela narava. Ko v trgovino pripeljejo »svež« paradižnik, je star do devet dni. Sadje in zelenjava po obiranju še naprej zorita. Zato izbira lokalnih živil pomeni, da uživate hrano, ki je do 55 % bolj hranljiva.

Prenos za iOS Prenos za Android

Kuharski mojster za meso Ludwig Maurer in krava wagyu
Mesni pozdrav

Kuharski mojster za meso Ludwig Maurer je tudi rejec goveda Wagyu

NAŠA HRANA JE TO, S ČIMER SE HRANI

Pravijo, da smo to, kar jemo, in isto velja za hrano. Na primer, kakovostna zemlja rodi bolj hranljive jagode, ki zdržijo dlje, kot preveč izčrpana zemlja. Življenjski slog živali, ki dajejo meso in mlečne izdelke, prav tako vpliva na okus. Če je krava krmljena s travo ali žitaricami, to vpliva na okus govedine. Zrezka se razlikujeta tudi v strukturi in vsebujeta različne stopnje vitaminov, mineralov in kislin.

2. KORAK: HLAD

Pravilno hlajenje izboljša okus jedi še pred začetkom kuhanja. Sadje ima okus kot sveže utrgano, meso je vedno rahlo, ostanki pa so enako okusni kot sveže pripravljen obrok. Z razumevanjem shranjevanja živil lahko zagotovimo, da je vsaka sestavina kar se da okusna. Tako lahko še izboljšate okus pred in po kuhanju.

Sveža listnata solata

Naj sveža živila ostanejo sveža

Sveža sadje in zelenjava vsebujeta večinoma vodo, imata celične stene, ki zadržujejo vlago in okus. Če temperatura ni dovolj nizka, te celične stene razpokajo, zaradi česar se okus in tekstura izgubita. Nekatera živila ostanejo bolj sveža pri nižjih temperaturah kot druga. Sestavine, kot sta zelena listnata zelenjava in korenasta zelenjava, ohranijo optimalno svežino pri 0°C, druga živila pa morate hraniti med 2 °C in 5 °C.

Kocka ledu z ohlajenimi sestavinami v notranjosti predstavlja steber hladu smernic Taking Taste Further

Etika okusa

Naučite se zavreči manj in odkrijte domiselne in sijajne načine za ravnanje z ostanki. Hlad, naša druga epizoda dokumentarca Tasteology, raziskuje pozabljen korak, shranjevanje. Ker boljše hlajenje pomeni okusnejšo hrano. Naši strokovnjaki vam lahko pomagajo odkriti najboljše nasvete za dolgotrajnejšo svežino.

predstavitev, kako z ločenim shranjevanjem sestavin tem pomagamo, da ostanejo sveže

BOLJŠE SHRANJEVANJE, MANJ ODPADA

Pravilno shranjevanje živil prav tako zmanjša nepotreben odpad. 61 % živilskih odpadkov bi lahko preprečili s pravilnim shranjevanjem. Preprost način za zmanjšanje tega odpada je optimiziranje mesta shranjevanja vsake sestavine. Temperatura na policah hladilnika je lahko različna. Zato lahko shranjevanje vsake sestavine na popolnem mestu močno zmanjša količino zavržene hrane.

Hlajenje s ProFresh

Zaščitite okuse in živila ohranite dalj časa bolj sveža

Hladilnik z zamrzovalnikom ProFresh

Ohranite naravne arome

Naša serija ProFresh Plus zagotavlja najprilagodljivejše razpoložljivo shranjevanje v hladilnikih z zamrzovalnikom, da živila dalj časa ostanejo sveža. Poleg tega, da ProFresh zavaruje okus živil, ohrani tudi naravno aromo.Tako bodo živila vedno dišala najboljše in imela tudi najboljši okus.

Pri nepravilnem shranjevanju izgubite precej okusa

Ludwig Maurer

Rejec goveda Wagyu in kuharski mojster

Dve zamrznjeni ribi

Zamrznite svežino

Nekatere sestavine ostanejo bolj sveže, ko so zamrznjene – a le če so zamrznjene pravilno. Počasno zamrzovanje ustvari velike ledene kristale, ki lahko uničijo naravno teksturo in okus živil. Naša tehnologija TwinTech® zamrzuje hitro ter tako ustvari močno kroženje suhega, hladnega zraka, ki prepreči to škodo. Zato vaše sestavine zdržijo dlje in so boljšega okusa.

Ali ste vedeli?

Sveži beluši, ki so ohranili barvo, ker so bili pravilno ohlajeni

V več kot 75 % gospodinjstev hladilnika ne nastavijo na pravo temperaturo. Zaradi tega živila izgubijo okus in teksturo, še preden začnete kuhati.

V večini hladilnikov med hladilnim in zamrzovalnim predelkom kroži isti zrak, zaradi česar se v vsakem predelku ustvarijo slabi pogoji temperature in vlage.

3. korak: Toplota

Razumevanje, zakaj toplota ustvarja okus in teksturo, vam omogoča raziskovanje potenciala vsake posamezne sestavine. Kuhanje ustvarja okus z razbijanjem večjih molekul v manjše, s čimer se sprošča okus, ki je v njih ujet. Odkrijte, kako različni načini segrevanja, od indukcijskega segrevanja do pare in tehnike SousVide, sprostijo okuse in tako še izboljšajo jedi.

Gurmanska jed z mesom in zelenjavo

RAZUMEVANJE TOPLOTE

Za rezultate, ki resnično še izboljšajo okus, morate toploto spoštovati na molekularni ravni. Popoln zrezek ima odličen okus zaradi reakcije med aminokislinami in sladkorji pri 130 °C. Pri samo malce višji temperaturi pa začnejo molekule uhajati, s tem pa se slabšata okus in tekstura. Najboljša zelenjavna priloga potrebuje dovolj toplote, da celične stene, ki vsebujejo okus, razpokajo, ne da bi okus izhlapel v zrak.

Ogenj v stekleni kocki predstavlja steber toplote Taking Taste Further

Tečaj za nadzor toplote

Obvladovanje toplote je glavno pri ustvarjanju bolj okusne hrane, a kaj to predstavlja za vas in vaš način kuhanja? Strokovnjakinja pri Tasteology Catalina Vélez raziskuje zgodovinske korenine kuhanja s paro in kuhanja pri nizki temperaturi. In kako je pomembna za zaščito okusa in hranil živil, ki jih kuhate doma.

Hrana, ki se kuha v voku na indukcijski kuhalni plošči AEG

Ohranite okuse z indukcijo

Indukcijske plošče vam zagotavljajo natančen nadzor in porazdelitev temperature za spremembo okusa. Ko se zrezek peče, se beljakovinska vlakna skrčijo in sprostijo vlago, hranila in okus. Če temperaturo zmanjšate, se lahko ta vlakna sprostijo in ohranijo okusne sokove. Za najboljše rezultate ga obrnite na 15 sekund, ne na nekaj minut. Notranja toplota zrezka bolj pripomore h kuhanju kot toplota, ki ga obdaja.

Najboljša toplota je para

Kuhanje s paro je postalo priljubljeno, ker njena nežnost varuje molekule hrane. Hrana se ne pregreje, tako se ohrani okus. Dodatna vlažnost preprečuje tudi izhlapevanje vlage, zaradi česar je zunanjost hrustljava, notranjost pa ni preveč ali premalo skuhana. Tako testo vzhaja hitreje in bolj enakomerno. Poleg tega pa boljše karameliziranje na površini testa vsakokrat zagotavlja slastno, debelo skorjo.

Kuhanje s paro ohranja sestavine v najboljšem stanju, najpristnejši obliki ...

Catalina Vélez

TV kuharski mojster

Izbor vakuumiranih sestavin

Izjemen Sous vide

Verjetno je najboljša tehnika za obvladovanje toplote Sous vide. Uporablja vakuumsko zatesnjene plastične vrečke in vodne kopeli za ohranitev vlage, arome, hranil in okusa vsake sestavine. Z nadzorom temperature do stopinje natančno imate zagotovljen izjemen nadzor nad pečenostjo in skoraj popolno ponovljivostjo.

Prikaz razlike v pripravi račjih prsi s tehniko kuhanja Sous vide
Pečica SteamPro

Hrano preprosto zatesnite v vrečko, postavite jo v pečico in uživajte.

Pečica SteamPro s programom Sous vide

Preprosta tehnika SousVide

Tehnika SousVide uporablja vakuumsko zatesnjene vrečke za prepojitev sestavin z okusom in ohranitev vlažnosti. Temperatura se ohranja v polstopinjskem razponu za ponovljivo natančnost. S pečico SteamPro je tehnika SousVide preprosta. Tako lahko vsakokrat zagotovite slastne rezultate.

Ali ste vedeli?

Beluši in limona

Vodne molekule prevajajo toploto precej hitreje kot zrak, tako 100 °C pare porazdeli toploto na isti stopnji kot 600 °C vročega zraka.

S prekuhavanjem zelenjave v vreli vodi se izgubi 70 % vitamina C, s kuhanjem v pari pa 40 %.

4. KORAK: IZKUŠNJA

Vsi naši čuti lahko dopolnijo okus. Tudi ko končate s kuhanjem, lahko razumevanje tega, kako vid, sluh in tip vplivajo na okus, pomaga še naprej izboljševati okus vse do mize.

Odličen s paro pripravljen sočen zrezek

Okusite z očmi

Hrana ima boljši okus v svoji popolni barvi. Zato obožujemo popolno rožnat zrezek in kruh z zlato-rjavo skorjo. Nežna toplota pare zaščiti živila, tako se ohranijo žive barve. Postrežba hrane lahko prav tako izboljša okus. Uporabite okrogle bele krožnike za izboljšanje sladkih okusov in črne oglate za slane okuse. In vedno postrezite na sredini krožnika za boljši okus.

Izbor jedilnega pribora, krožnikov in živil v stekleni kocki za predstavitev stebra doživetij Taking Taste Further.
Kuhanje s paro ohranja barve

Raziskava eksperimentalne psihologije domneva, da bolj živo obarvano sadje in zelenjavo zaznavamo kot bolj svežo in okusno

Pojedina za čute

Hrana je veččutno doživetje. Kot pomoč pri ustvarjanju popolnih jedi naš strokovnjak pri Tasteology Charles Spence raziskuje čut za vid. Kako barva in oblika vplivata na okus hrane. In zakaj se nam ob ogledu Instagrama cedijo sline.

Elegantna kuhinja

Okusite z ušesi

Zvoki in glasba v ozadju v vaši kuhinji pomenijo veliko za okus obroka. Visoki toni izboljšajo sladke ali kisle okuse, nizki toni pa okrepijo grenke ali umami okuse. Zaradi predvajanje glasbe na jakosti govora je lahko hrana prav tako prijetnejša. Ob tihem odsesavanju v kuhinji lahko doživite pravi učinek zvoka na vaše brbončice.

Slika, ki predstavlja odnos med zvoki ter doživetjem in okusom obroka
Napolnite tišino

S skoraj neslišno kuhinjsko napo lahko v kuhinji poskrbite za popolno zvočno ozadje za izboljšanje vsakega obroka.

Čokoladni puding, kuhan s paro za popolno teksturo

Okusite s konicami prstov

Način, kako občutimo hrano, ko zagrizemo vanjo, močno vpliva na okus - od mehkobe zrezka ali vlažnosti čokoladne torte. Nežna toplota pare ali kuhanje s tehniko Sous vide je najboljši način za popolne teksture, kot so te. Celo občutek pripomočka v rokah lahko predstavlja spremembo. Težji jedilni pribor izboljša kakovost obroka. Oblika in teža kozarca pa spremenita okus pijače.

Bolj izrazita kot je barva, bolj intenziven je lahko okus.

Prof. Charles Spence

Univerza Oxford

Ali ste vedeli?

Kristalno čist kozarec v kocki

Dokazano je, da ima belo vino najboljši okus v modrem ali rdečem okolju.

Oblika kozarca lahko določi, kako zaznavamo kakovost obrokov in pijač.

Za izboljšanje okusa so potrebni strast, predanost in razumevanje vsakega koraka postopka kuhanja. Od tega, kako pridobiti najboljše sestavine, jih najbolje ohraniti, ogreti za najboljši okus in jih predstaviti kot doživetje.

Zdaj veste, kako obvladati podrobnosti, čas je, da uživate v rezultatih.