Nedeljska pečenka

Nedeljska pečenka

Nedeljska pečenka

Naj bodo nedelje najslastnejši dan tedna s to pojedino za vso družino.

Sestavine

Meso

Približno 5 kg pečenke (s kostjo), 50 ml mešanih poprovih zrn (roza, bela in zelena), 3 žlice soli, 2 žlici nasekljanega svežega timijana, 2 žlici nasekljanega svežega rožmarina, 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja

Zelje s sojinim maslom in lešniki

8-12 brstičnih ohrovtov, pol glave zelja, pol glave ohrovta, maslo za pečenje, sol, 100 g masla, 50 g grobo nasekljanih lešnikov, 2 žlici sojine omake

Omaka

750 ml rdečega vina (kot je na primer, Pinot Noir), 50 ml nasekljane šalotke, 4 žlice nesoljenega masla, 450 ml piščančje jušne osnove

Metoda

 

1. Pečico segrejte na 225 °C.

2. Meso previdno odstranite s kosti. Kost položite nazaj v pekač in ga dajte v pečico za približno 15 minut.

3. Kos mesa osušite s kuhinjsko brisačo ali papirjem. Meso zapecite s plinskim gorilnikom in se prepričajte, da ste zapekli vse strani.

4. Poprova zrna grobo zdrobite v možnarju. V mali posodi zmešajte zdrobljen poper, sol, timijan in rožmarin.

5. Na površino mesa vtrite olje in začimbe.

6. Dajte meso v pečico in nastavite na srednje zapečeno.

7. Pečice nastavite na srednje zapečeno*.

8. Meso vzemite iz pečice in ga položite na stojalo iz kosti, kamor ga pritrdite z vrvico. Pustite, da meso počiva 1 uro pri sobni temperaturi.

Zelje s sojinim maslom in lešniki

1. Razrahljane liste zelja in ohrovta odrežite od stebla. Odstranite sredinsko jedro vsakega lista.

2. Liste ohrovta odrežite od stebla. Vse liste zelja položite na papir za peko na pekaču in potresite s soljo. Dajte v pečico za približno 10 minut pri 160 °C.

3. Večje liste zelja in ohrovta osušite in enega za drugim polagajte v vročo (nemastno) ponev ter jih na kratko pritisnite z lopatko. Samo žile zelja se bodo zapekle in rahlo porjavele.

4. V ponvi stopite maslo. Ko začne brbotati, dodajte lešnike. Počakajte, da začne dišati po karameli in dobi sladkast okus.

5. Dodajte sojino omako in odstavite s štedilnika. Slastno maslo je končano.

Omaka

1. Uporabite ponev v kateri ste cvrli meso. Dajte jo na štedilnik in dodajte rdeče vino. V drugi ponvi popecite šalotko z maslom. Vino prelijte čez šalotko.

2. Dodajte piščančjo jušno osnovo. Zavrite. Zmanjšajte ogenj in zreducirajte za polovico. Serviranje Zapečeno stran ohrovtovega lista položite na krožnik ter dodajte maslo in lešnike. Eno stran lista prepognite proti sredini. Zraven položite list zelja, z zapečeno stranjo navzgor. Kos mesa postavite v sredino in prelijte z omako iz rdečega vina. Na koncu dodajte liste brstičnega ohrovta in pokapljajte z lešnikovim maslom.

*Na voljo le pri izbranih modelih.

  • Cezarjeva solata po pacifiško

    Catalina Velez

  • Cezarjeva solata iz ostankov

    Culinary Misfits

  • Moules Marinières

    Če želite jed, ki je videti odlično in se pripravi hitro in enostavno, potem ne morete zgrešiti s to francosko klasiko.