Veganski burger
Veganski burger
Tudi strastni ljubitelji mesa bodo navdušeni nad to barvito kombinacijo.
Sestavine
Polpet
200 ml suhe čičerike (namočite čez noč), 2 stroka česna, 1 čebula, 2 surovi pesi, 1 pešica sveže bazilike, 1 žlica tahini paste, 2 žlici oljčnega olja, sok in lupinica ene limone, 1 žlička dimljene paprike, 1 žlička rjavih gorčičnih semen, 1 žlička mlete kumine, 1 žlička mletega koriandra, 1 žlička posušenega timijana, sol
Kremni preliv iz indijskih oreščkov in gorčice
200 ml indijskih oreščkov (namočeni v vodo za eno uro ali še bolje čez noč), 1 žlica belega vinskega kisa, 2 žlici vode, sol, 3 žlice oljčnega olja, 1 žlička francoske gorčice
Serviranje
Štručke iz kislega testa s semeni, listi solate, kumarice

Metoda
Polpet
1. Pečico segrejte na 175 °C.
2. Česen olupite.
3. Kumaro olupite in prepolovite.
4. Peso olupite in narežite na večje kose.
5. V mešalnik dodajte česen, čebulo, peso, tahini in olje. Mešajte do gladkega.
6. Čičeriko odcedite. Koriander dobro sperite. Čičeriko dodajte v mešalnik in dobro zmešajte.
7. Vlijte v posodo. Dodajte limonino lupino. Limono prepolovite in v posodo stisnite sok. Dodajte začimbe in sol (po okusu).
8. Na pekač dajte papir za peko. Mešanico oblikujte v polpete in jih položite na pladenj.
9. Pecite 20 minut.
10. Za dodatno dimljen okus namažite z oljem in dajte v ponev za pečenje na žaru ali na žar.
Kremni preliv iz indijskih oreščkov in gorčice
1. Indijske oreščke odcedite in sperite. Dodajte jih v mešalnik s svežo vodo, kisom in soljo. Zmešajte do gladkega, ampak pustite drobne delce.
2. Med mešanjem dodajte olje. Mešajte dokler preliv ne dobi konsistence, podobne majonezi.
3. Začinite z gorčico, soljo in kisom.
Serviranje
Štručke prerežite po dolžini in zapecite s plinskim gorilnikom. Liste solate položite na spodnji del štručke, dodajte kumarice in polpet. Čez polpet dodajte preliv in pokrijte z drugo polovico štručke. Čips postrezite v okrasni posodici ali košarici in servirajte z dodatnim prelivom.