The Next Black

The Next Black

Nove tehnologije, skrb za trajnost in inovativne misli spreminjajo naša oblačila. Dokumentarec The Next Black predstavlja modne oblikovalce, inovatorje in vodje, ki oblikujejo prihodnost oblačenja. Ta film ne govori o novostih, temveč o tem, kaj sledi.

Kaj je The Next Black?

The Next Black je dokumentarni film, v katerem modni oblikovalci, inovatorji in vodje s celega sveta razpravljajo o konceptu oblačil. Film gre globlje od oblačil, raziskuje, kako jih izdelamo, kako komuniciramo z njimi in kako skrbimo zanje. Vse osebe, ki smo jih intervjuvali, imajo svež pogled na prihodnost industrije oblačil - in vse imajo željo po spremembi.

Zakaj The Next Black?

The Next Black stremi k poglobitvi našega razumevanja tega, kaj bodo ljudje nosili in prali - danes in jutri. Pogledali smo si, kako razvijujoča tekstilna industrija in tehnologije vplivajo na ustvarjanje oblačil, kot tudi kako vedno večje skrbi o trajnostnem razvoju spreminjajo način za nego perila.

Približevanje postopku

Če se bolje poučimo o izdelavi oblačil, se lahko pametneje odločimo, kaj bomo oblekli

Spoznajte inovatorje

 • adidas

  Podjetje Adidas je povzdignilo sledenje zmogljivosti na naslednjo raven z uvedbo vrhunske tehnologije neposredno v tkanino športnih oblačil.

 • BioCouture

  BioCouture je prvo svetovalno podjetje na svetu za biološko kreiranje in želi izdelovati oblačila brez ustvarjanja strupenih odpadkov.

 • Patagonia

  Podjetje Patagonia prednjači v trajnostnih praksah, tako da spodbuja odgovorno potrošnjo in recikliranje v industriji oblačil.

 • Studio XO

  Studio XO oblikuje prihodnost oblačil z ustvarjanjem oblačil, ki spreminjajo obliko, kroj in barvo po željah tistega, ki jih nosi.

 • Skupina Yeh

  Skupina Yeh razvija novost, ki pomaga zmanjšati vpliv na okolje z barvanjem tkanin z manjšo porabo vode.

 • Zakaj nam je mar?

  Novost je v našem zapisu DNK. Prizadevamo si biti en korak pred drugimi, zato tudi skrbimo za oblačila prihodnosti danes.

Oglejte si The Next Black

Moda mine, a slog ostane. The Next Black je dokumentarni film, ki preizkuša celoten koncept oblačil in njihove izdelave. Spoznajte oblikovalce, inovatorje in vodje, ki oblikujejo prihodnost tega, kar nosimo.

Prihodnost oblačil danes

Ni nam vseeno, kaj sledi, ker želimo razumeti potrebe prihodnosti. Podjetje AEG je predstavilo prvi samodejni pralni stroj in izumilo tehnologijo, zaradi katere so sodobni sušilni stroji energijsko učinkoviti. Naša predanost sega prek izdelkov do naše pobude Care More, ki vam pomaga kar najbolje izkoristiti oblačila, ki jih nosite.

Trajnost: ohranjanje tistega, kar imamo

Za izboljšanje trajnostne potrošnje in proizvodnje moramo razumeti celoten življenjski cikel oblačila. The Next Black raziskuje vpliv na okolje proizvodnega postopka, od vzgajanja materialov do barvanja, pranja in prevoza. Raziskuje tudi to, koliko oblačil kupimo.

Vplivali smo na mnoge ljudi, da so še enkrat premislili o svojem odnosu do oblačil

Rick Ridgeway

Podpredsednik okoljskih pobud, Patagonia

Razmislimo o svojem odnosu

Za doseganje trajnosti moramo gledati preko svojih želja. Rick Ridgeway meni, da je največ, kar lahko storimo za planet, to, da kupujemo samo tisto, kar potrebujemo. Potrošnike spodbuja, da nakupujejo glede na svoje potrebe in ne želje ter da kupujejo manj, popravijo, kar je mogoče, ponovno uporabijo in reciklirajo.

Upravljanje našega vpliva

Pri podjetju Patagonia verjamejo v odgovorno ravnanje, življenje v okviru svojih zmožnosti in trud, da bi za sabo pustili planet, na kakršnem bi želeli živeti tudi sami

Potrebujemo barve, a vidim, da jih bomo uporabljali na različne načine

Sophie Mather

Skupina Yeh

David Yeh, solastnik skupine Yeh

Ohranjanje lokalnih virov

Proizvodnja tekstila močno vpliva na svetovno zalogo vode in ogroža lokalno oskrbo s čisto vodo, saj v okolje izloča škodljive onesnaževalce. Skupina Yeh se proti temu bori s tehnologijo DryDye™, tako da za barvanje tekstila uporablja tekoči ogljikov dioksid brez potrebe po vodi in kemikalijah.

Delavci v tovarni skupine Yeh izvajajo postopek DryDye
Manjše tratenje vode

Kot začetnik tega novega postopka barvanja brez vode skupina Yeh, katere solastnik je David Yeh, trdi, da bo pri barvanju tkanin odpravila porabo milijone litrov vode.

Slog, ki traja

Spoznavanje načina za nego perila je glavni korak pri prevzemanju bolj trajnostnega vedenja. Ste vedeli, da lahko s podaljšanjem življenjske dobe oblačil za samo devet mesecev zmanjšate ogljični in vodni odtis do 30 %? Ukrepali smo, da vam pomagamo pri še boljši negi, celo za najobčutljivejša oblačila iz svile, volne in športna oblačila.

Oglejte si The Next Black

Trend hitrega spreminjanja modnih trendov je povečal porabo tekstila za 47 % v 10 letih od začetka novega tisočletja. A kaj to pomeni za okolje? Spoznajte oblikovalce, inovatorje in vodje, ki preizkušajo novosti in vedenje oblačil, da oblikujejo prihodnosti tega, kar nosimo in kako nosimo.

Nega volnenega puloverja z aplikacijo AEG

Povsem naravno je

Zaradi zanimanja, kako so izdelana oblačila, ta postajajo investicija za prihodnost in ne potrošniški užitek. To ima močan vpliv na odločitve pri nakupu in naš pristop k negi oblačil. Naša aplikacija My AEG ponuja nasvete glede najboljših načinov za nego občutljivih oblačil, naravnih vlaken in posebnih oblačil.

Tehnologija: prihodnost oblačil

Tehnologija bo kmalu korenito spremenila naša oblačila. Od športnih oblačil, ki nadzorujejo telo, do modnih oblačil, ki zapolnjujejo prostor, kjer se srečajo znanost, umetnost in človeška telesnost. Po vsem svetu se inovatorji trudijo tehnologijo spremeniti v bistveni del oblačil, ki jih nosimo.

Nekoč bomo na sebi nosili površino računalnika

Nancy Tilbury

Studio XO

Futuristična moda

Kreacije Studia XO vključujejo efekte, kot so luči in priprave za izdelovanje mehurčkov

Tehnološko napredna oblačila

Ko pomislimo, da bi nosili tehnologijo, pogosto pomislimo na ure ali podobne dodatke. A ne Nancy Tilbury. S svojimi inovativnimi kreacijami iz Studia XO je poskrbela za podobo nekaterih vodilnih umetnikov po svetu, vključno s skupino Black Eyed Peas. Studio XO je prav tako pritegnil Lady Gaga in je zdaj sestavni del TechHausa, njenega ustvarjalno-tehnološkega podjetja.

Oblikujte svoj nadzor

Želja Studia XO je zmanjšanje količine oblačil v garderobi z dopuščanjem, da naša prihodnja oblačila spremenijo obliko, kroj in barvo skladno z našimi preferencami in priljubljenimi smernicami. Lahko bi nam omogočal celo digitalno naročanje na modno vsebino in ustvarjanje seznamov predvajanja za naša telesa na isti način, kot to počnemo na digitalnih platformah za razvedrilo.

Slej ko prej bo v vedno več oblačilih vedno več tipal

Matt Hymer

adidas

Izdelano za učinkovitost

Od leta 2010 podjetje Adidas uporablja svoj laboratorij za inovacije, da bi odkrilo načine, kako vdelati tehnologijo v športna oblačila. Rezultat je sistem MiCoach Team Elite, ki ga sedaj preizkušajo vrhunske športne ekipe, kot so AC Milan, Chelsea FC in novozelandski All Blacks, za merjenje podatkov na igrišču v realnem času.

Oblačite se pametneje

Predstavljate si, da nosite oblačila, ki so tako pametna kot naprave, ki jih nosimo. Sistem MiCoach ima tkanino z žico, vtkano v oblačilo z zračno podlogo za nadzor telesne dejavnosti igralca. Drobna tipala v tej žici se povežejo s sistemskim vozliščem ali celico. Ta med treningom meri utrip srca, moč, hitrost, pospešek in položaj igralca na igrišču.

Hiter odziv

MiCoach trenerjem omogoča spremljanje učinkovitosti igralcev z uporabo priročne aplikacije.

Oglejte si The Next Black

Spoznajte oblikovalce, inovatorje in vodje, ki ne izpodbijajo samo postopka izdelave oblačil, ampak tudi način, kako skrbimo za svoja oblačila po nakupu. Film The Next Black ne govori o novostih, temveč o tem, kaj sledi.