Tasteology

TASTEOLOGY

Tasteology je dokumentarni film, ki se okusa loteva z novega vidika. Posvetili smo se znanosti in doživetju in ne samo okusom ter sestavinam. Epizode vas lahko navdahnejo, da še izboljšate okuse v kuhinji in izven nje.

Vir: Odkrijte pravi okus

Uživanje slastne hrane je prijetno doživetje. Ustvarjanje lastne hrane nam omogoča, da prevzamemo nadzor nad tem, kaj zaužijemo, in izkazuje spoštovanje pravemu okusu sestavin. Mark Schatzker, avtor knjig o hrani, to imenuje »moč okusa« - alternativa umetnim aromam, ki nam pomaga resnično ceniti vsak križljaj. Odkrijte več v epizodi spodaj.

Sestavine predstavljajo nekaj posebnega, surovino

Hisato Nakahigashi

Določevalec prehranskih trendov in lastnik restavracije

Mark Schatzker s sinom hodi po travnatem polju

Odgovori na potrebe telesa

Način pridelave sestavin vpliva na način, kako hranimo svoje telo. Avtor Mark Schatzer meni, da naše telo naravno razvija apetit za živila in hranila, ki jih potrebuje za zdravje, da pa so ovira umetne arome. To lahko spremenite tako, da se osredotočite na kakovostne sestavine in ste pozorni, saj vas apetit vodi k uživanju živil glede na telesne potrebe.

Posoda organskega sadja, kot so pomaranče
Vrsta belušev
Bodite pozorni

Lokalna ali organska hrana je dober začetek, ko razmišljate o tem, kaj boste kuhali in jedli

Iskanje pravega okusa

Če želite najti najintenzivnejše okuse, morate izslediti najboljši vir. Ob tako številni ponudbi živil z umetnimi barvili na trgu je to lahko zapleteno. A če se potrudite in poiščete polnovredna živila, ki krepijo zdravje, boste odkrili okuse, ki ne morejo nastati v kemijskem laboratoriju.

Nazaj k osnovam

Prevzemite nadzor nad svojim virom hrane z izbiro ročno pripravljene, ročno nabrane hrane, ki je polna naravnega okusa. Odkrijte užitek peke svojega kruha z uporabo kakovostnih sestavin ali pa se naučite umetnosti iskanja užitnih zakladov v bližini svojega doma.

Iskanje

Hisato vonja sveže nabranega ostrigarja

Iskanje svežine

Določevalca prehranskih trendov Satchiko in Hisato Nakahigashi imata na obrobju mesta Kjoto restavracijo z dvema Michelinovima zvezdicama. Sestavine nabirata na območjih v obsegu 10 km od doma. Z iskanjem hrane lahko v vsako jed vneseta svež, lokalni okus in prehranjevalnemu doživetju dodata edinstveno čustveno dimenzijo.

Lesena posoda sveže nabranih zelišč in listja
Ribe, ki se pečejo nad premogom
Naj ostane lokalno

Sestavine, nabrane blizu doma, zagotavljajo svežino

Iskanje vira

Preden lahko najdete prave sestavine, morate identificirati živila, ki bodo ključna. Obiščite naše strani Taking Taste Further in spoznajte, kako kakovost živil vpliva na prehrano, in prenesite slastne recepte preko naše aplikacije.

OKUS NA VAŠ NAČIN

Korak v prvo resnično odzivno kuharsko doživetje na svetu. S pravimi pripomočki na pravem mestu v pravem času.

HLAD: POZABLJEN KORAK

Morda se zdi paradoksalno, da se v času, ko smo bolj okoljsko ozaveščeni kot kdajkoli, zdi, kot da smo nekako pozabili spoštovati hrano. Naši strokovnjaki trdijo, da lahko s tem, ko pravilno shranjujemo živila in vemo, kako poskrbeti za ostanke hrane, ustvarimo nove okuse in smo bolj ustvarjalni. Odkrijte več v epizodi spodaj.

Med shranjevanjem ne izgubite samo okusa, lahko ga tudi izboljšate

Ludwig Maurer

Rejec krav Wagyu in kuharski mojster za meso

Izbor različnih vrst listja

Revolucija okusov

Zavržemo preko 1/3 živil, ki jih pridelamo, ker niso privlačna na pogled. A revolucija se nezadržno bliža. Organizacija Feedback, ki jo je ustanovil Tristram Stuart, skuša osveščati z uporabo teh povsem uporabnih pridelkov na prireditvah. In tudi sami lahko naredimo nekaj doma. Če shranjujemo prava živila na pravih mestih in pri pravi temperaturi, bomo zavrgli manj živil in uživali v okusnejši hrani.

Hrana iz različnih skupin živil
Kuhanje v velikem loncu na Feedbackovi prireditvi Feed the 5000
Feed the 5000

Na tej prireditvi organizacija Feedback pripravi obsežno pojedino iz ostankov živil v največjem loncu v Evropi

Manj odpada, več okusa

Ko bolj razmišljamo o načinu hlajenja živil, lahko zmanjšamo količino, ki jo zavržemo, in izboljšamo svežino. Če želimo dalj časa uživati v boljših okusih, moramo preprečiti izgubo vode v živilih. Naša tehnologija TwinTech® poveča vlažnost v hladilniku, da lahko sestavine ohranijo vodo in okus. Tako živila zdržijo do trikrat dlje.

Vodnik po pametnem shranjevanju

 • Različne vrste rib in mesa
  1
  Meso in ribe

  Shranjujte na dnu hladilnika pri nizki temperaturi od 1 do 3 °C.

 • Izbor zelenjave, kot so jajčevci
  2
  Zrela zelenjava in pijače

  Shranjujte na vrhu hladilnika pri približno 4 do 5 °C.

 • Kozarci kumaric in marmelade
  3
  Živila v pločevinkah in kozarcih

  Shranjujte na vratih hladilnika, kjer je od 5 do 7 °C topleje.

Korenovke različnih oblik

Vsake oči imajo svojega malarja

Celo za sadje in zelenjavo. Culinary Misfits, ki jo vodita Lea Brumsack in Tanja Krakowski, spremeni t.i. »grda živila« v umetnino. Ponujajo različne smoothije, kar je odličen način za porabo ostankov živil doma. Kot pravijo: »V smoothie lahko daš karkoli, tudi če je mehko ali prezrelo. Nihče ne vidi.«

Mešalnik AEG

»Smoothie iz ostankov«

Zakaj ne bi preizkusili tega preprostega smoothieja iz kavarne Culinary Misfits doma? Zmešajte ½ buče, 1 jabolko, 1 limono, ingver, cimet, kardamom in 300 ml pinjenca za izvrstno poslastico.

Po Nikijinih besedah lahko z zamrznitvijo prezrele banane ustvarimo najizvrstnejši veganski sladoled.

Preobrazba vaših ostankov

Ni treba, da hrano, ki je ne pojeste, mečete stran, če ste le pripravljeni malce ustvarjati. Strokovnjakinja za živilske odpadke Niki Charalampopoulou razlaga, kako lahko z zamrzovanjem ostankov zmanjšamo odpad - in lažje ustvarimo okusne prigrizke.

Živila, ki jih je treba ohladiti, kot so solata in ribe

Osvežite svoje stališče

Uporaba pravih tehnik hlajenja pomaga ohraniti naravne okuse živil. Obiščite naše strani Taking Taste Further in izvedeli boste vse o tem, kako ohranite živila dalj časa bolj sveža.

OKUS NA VAŠ NAČIN

Korak v prvo resnično odzivno kuharsko doživetje na svetu. S pravimi pripomočki na pravem mestu v pravem času.

Toplota: čas za ponovno odkritje vlage

Je lahko skrivnost do najboljšega načina kuhanja dejansko stopnja vlage in ohranjanje nizke temperature? Šli smo od Pariza do Calija v Kolumbiji, da bi raziskali toploto in kaj ta predstavlja strokovnjakom. Kot kaže, smo najhitrejšo pot do popolnega okusa odkrili več kot 1000 let nazaj. Zdaj je čas za sodoben prijem starodavne tehnike. Odkrijte več v epizodi spodaj.

Kuhanje ni vprašanje časa. Je vprašanje temperature.

Hervé This

Oče molekularne gastronomije

Posoda vrele vode na kurišču

Kaj predstavlja kuhanje?

Je zgolj segrevanje živil? Način, s katerim dosežemo, da so določena živila varna za uživanje? Ali način, s katerim ustvarimo okus in naredimo hrano privlačnejšo? To je samo del tega, čemur je Hervé This, oče molekularne gastronomije, posvetil svoje življenje, da bi dobil odgovor. Govorili smo z njim, da bi izvedeli, kaj je ugotovil v svojih poskusih. In v postopku celo odkrili skrivnost, kako skuhati popolno jajce ...

Hervé v svojem laboratoriju
Popolno jajce

Na temperaturi med 67 °C in 68 °C je zagotovljen najboljši okus in najmehkejši rumenjak

Nazaj h koreninam

Uporaba vlage pri kuhanju je tisoč let stara zvijača, ki enakomerno porazdeli toploto, da je hrana sočnejša in okusnejša. TV kuharska mojstrica Catalina Vélez meni, da se vsi želimo vrniti k tem koreninam - da bi jedli pravo hrano. Kuhanje s paro je stara zvijača, ki jo je treba ponovno oživiti. Ohrani hranilno vrednost živil, sestavine pa ostanejo v najboljšem stanju s kuhanjem pri nizki temperaturi.

Primerjava dveh pečenih kosov govedine. Pečen v parni pečici je večji in sočnejši.

Znižanje temperature

Če v pečico položite 1 kg mesa in ga pečete na tradicionalen način (z gretjem zgoraj in spodaj), ga ostane približno 700 g. A če ga pečete na nižji, nežnejši temperaturi, je rezultat precej bližji tistemu, kar položite v pečico. Več kot to, v živilu zadržite tudi vse pomembne tekočine. Na koncu ste deležni bolj okusne in sočne jedi.

Zlata skorja štruce kruha, pečene s paro
Pečica SteamBake s funkcijo PlusSteam

Pečenju s paro doda suho toploto za vrhunsko zlato zapečeno skorjo

Pečica PlusSteam

Dodajte malce hrustljavosti skorji s paro

Para ni samo za meso in zelenjavo. Uporaba pare pri peki zagotavlja sočno sredico, boljše vzhajanje in kar je najpomembnejše, fantastično skorjo. Dodana vlaga na površini testa ustvari več škrobnega gela, ki vodi do dodatne hrustljavosti.

Recepti za kuhanje s paro

Para je preprosta za uporabo in skrivno orožje v kuhinji. Ti recepti zagotavljajo impresivne jedi, ki navdušijo z novimi razsežnostmi okusa in teksture. S soparo pripravite popolne spomladanske zvitke ali pustite, da čokoladni fondant z mehko sredico dobi nove razsežnosti. Odkrijte zmožnosti pare.

Zrezek, pripravljen s tehniko Sous vide

Popoln srednje zapečen zrezek se peče pri 56,5 °C.

Para na naslednji stopnji

Najbolj izpopolnjene parne tehnike lahko najdete v večini profesionalnih kuhinj. A zdaj lahko uživate v njenih rezultatih doma. S tehniko kuhanja SousVide živila vakuumirate v vakuumsko vrečko, da ohranite okuse. Nato kuhate pri nizkih temperaturah, da zagotovite enakomeren rezultat. Naša parna pečica Steampro ima funkcijo SousVide, tako lahko uživate v slastnih okusih brez cene, ki bi jo plačali v restavraciji.

Posnetek ognja

Dodaj malce toplote

Izpopolnite svoj pristop k toploti, tako da obiščete naše strani Taking Taste Further za predloge glede najboljših kuharskih tehnik. Odkrijte, kako lahko različni načini in temperature vplivajo na okus obrokov.

OKUS NA VAŠ NAČIN

Korak v prvo resnično odzivno kuharsko doživetje na svetu. S pravimi pripomočki na pravem mestu v pravem času.

Doživetje: več kot samo hrana in pijača

Predstavljajte si zvok hrustljavega stebla zelene ... zdaj pa pomislite na to, kako vpliva na vaše doživetje okusa. Kuharski mojster Jozef Youssef in profesor Charles Spence raziskujeta prav to: kako naši drugi štirje čuti vplivajo na zaznavanje okusa in splošno prehranjevalno doživetje, zaradi česar je hrana videti bolj sveža in okusnejša. Odkrijte več v epizodi spodaj.

Naše oči nam zagotavljajo vse informacije, ki jih potrebujemo o hrani

Jozef Youssef

Projekt kuhinjske teorije

Krožnik popolno postrežene gurmanske hrane

Okus: doživetje petih čutov

Naši vizualni čuti predstavljajo do 28 % našega doživetja okusa. To je teorija, ki jo kuharska mojstrica na Instagramu Jacques la Merde popelje do skrajnosti. Postrežba izvrstnih jedi - dejansko pripravljenih iz sestavin s črpalke - tisočim sledilcem predstavlja, kako vizualne tehnike vplivajo na naše dojemanje hrane.

Fotografiranje krožnika popolno postrežene gurmanske hrane
Korenčki različnih barv
Hrana, ki izgleda najbolje

Izboljšajte okus hrane z uporabo različnih barv in oblik za privabljanje pogledov.

Vizualna gostija

Za vizualno privlačnost hrane je pomembna tehnika. Kuhanje s paro zagotavlja, da hrana ohrani več vitaminov in hranil, kar spremeni njeno podobo. Zelenjava, kuhana s paro, ohrani več klorofila, meso pa je sočnejše in mehkejše - to pa zagotovi popoln grižljaj.

Okus v polni barvi

 • Žlica z rdečim želejem
  1
  Rdeča

  Rdeča živila nas spominjajo na jagodičevje in mehko sadje, zaradi česar pričakujemo sladek okus.

 • Žlica z zelenim želejem
  2
  Zelena

  Sveže, žive zelene barve spominjajo na nezrelo sadje - kar nas opominja na trpek ali kisel okus.

 • Žlica z belo želatino
  3
  Bela

  Bela živila v spomin prikličejo sol in slane okuse, zaradi česar pričakujemo slane jedi.

Hrana bo imela boljši okus, če bo postrežena lepo ...

Christine Flynn

kot kuharski mojster Jacques la Merde

Krožnik popolno postrežene gurmanske hrane

Izpopolnjevanje podrobnosti

Pri ustvarjanju popolnega okusa so pomembne podrobnosti. Lepo urejeni krožniki in lepo predstavljene jedi so bistveni za vizualni učinek hrane. Po mnenju ekipe projekta Kitchen Theory ste lahko priča 10 % spremembi v zaznavanju sladkosti glede na obliko in barvo krožnika, ki ga uporabljate. Ohranjanje krožnikov in kozarcev v popolnem stanju je pomembno za ustvarjanje te vizualne privlačnosti.

Profesionalni kuhar s krožnikom popolno postrežene gurmanske hrane
Notranjost pomivalnega stroja RealLife
Največji vpliv

Posebna nega krožnikov in kozarcev poveča vizualno privlačnost hrane

Slika, ki prikazuje komponente okusnega obroka

Doživetja, ki jih lahko oblikujete

Naj bo popolno doživetje na dosegu vaših rok z obiskom naših strani Taking Taste Further. Odkrijte zamisli in predloge ter prenesite našo aplikacijo za pametne telefone.

OKUS NA VAŠ NAČIN

Korak v prvo resnično odzivno kuharsko doživetje na svetu. S pravimi pripomočki na pravem mestu v pravem času.

Bonus: Izpopolnjevanje klasike

Cesarsko solato boste našli na meniju v restavracijah po vsem svetu. Čeprav prilagojena in spremenjena, je vedno v modi. Priprava te solate se po svetu razlikuje, tako smo prosili nekaj naših strokovnjakov iz Tasteology, da nam podajo svoj edinstven prijem h klasični jedi. Da vam pokažejo umetnost izboljšanja okusa v praksi. Odkrijte več v epizodi spodaj.

Kuhanje je najprej ljubezen, nato umetnost in nato tehnika.

Hervé This

Molekularen gastronom

Ocvrt sladek krompir

Poustvarite, preoblikujte, izboljšajte

Kaj se zgodi, ko zamenjate piščanca za suho zorjeno govedino Wagyu? Ali sploh za nobeno meso? Kako lokalno pridelane sestavine vplivajo na okus? Še posebej, ko lahko lokalno pomeni kmetijo na obrobju Berlina ali ob Tihem oceanu ... To je samo nekaj vprašanj, ki jih obravnava dodatna epizoda.

Izbor različnih solatnih listov
Odkrijte svojo ustvarjalnost

Preoblikovanje klasičnih jedi je popoln način za raziskovanje ustvarjalne in osebne kuhinje.

Hervé This v svojem laboratoriju za gastronomijo

Previdno uravnotežen kontrast

Hervé This meni, da je skrivnost cesarske solate popolna kombinacija razgibanih tekstur in okusov. Hrustljavi krutoni dopolnjujejo kremast preliv iz inčunov, parmezan pa doda oster okus na žaru pečenemu piščancu in sočnim solatnim listom. Rezultat je vrhunski okus pri vsakem grižljaju.

REZULTATI

Popolno predstavljena cesarska solata

Cezarjeva solata iz ostankov

Culinary Misfits daje svoj pečat klasiki s svojim vegetarijanskim pridihom brez odpadne hrane. Njihova različica združuje lokalno pridelane sestavine, kot so pesa in listi solate s prelivom iz tahini omake, listje od korenja in krutoni iz ostankov kruha.

Cezarjeva solata z govedino Wagyu Ludwiga Maurerja

Sušena cezarjeva solata

Ustvarite svojo klasiko, tako da jed dopolnite z nečim, kar imate radi. Z zamenjavo piščanca in kruha za govedino Wagyu in kiselkaste omake iz kaper nam Ludwig Maurer prikazuje, kako poznano jed narediti resnično osebno.

Solata pravega okusa

Ni treba, da je priprava okusne in hranljive hrane zapletena. Avtor Mark Schatzker za svojo solato izbere sočne koščke piščanca in sveže nabrane liste solate. Skrbno izbrane kakovostne sestavine, ki za popoln okus zahtevajo minimalno začinjanje.

Kruhki s Catalinino cesarsko solato

Cezarjeva solata po pacifiško

Dobra hrana mora odsevati stvari, ki jih imate radi. Kuharsko mojstrico Catalino Vélez navdihuje domovina Kolumbija. Ker dovoli, da sestavine govorijo same zase, je solato začinila z domačimi okusi prekajenega morskega psa, kumino, koruznim kruhom in sofritom.

Jozef Youssef jedi dodaja še zadnje podrobnosti

Osebni pečat

Naša vaja izpopolnjevanja klasike prikazuje, kako intimno je lahko pripravljanje obroka in potem sam obed. Je tudi priložnost za raziskovanje osebne interpretacije poznanega recepta. Sprostite svojo ustvarjalnost in ustvarite lahko resnično edinstveno doživetje okusa. A ne dovolite, da se vaše potovanje do obvladovanja odličnega okusa tukaj konča ...

OKUS NA VAŠ NAČIN

Korak v prvo resnično odzivno kuharsko doživetje na svetu. S pravimi pripomočki na pravem mestu v pravem času.

O TASTEOLOGY

Kaj se zgodi, ko profesorju psihologije, znanemu uporabniku Instagrama, znanstvenku ali aktivistu proti živilskim odpadkom postavite isto vprašanje, ki ga običajno hranimo za poklicne kuharje? V našem novem dokumentarnem filmu Tasteology so zbrani vsi odgovori. Oglejte si napovednik spodaj.

Prenesite si gradivo za medije

Kuharski mojster slika popolno postreženo hrano

Kaj je Tasteology?

Tasteology je nov dokumentarni film, ki razkriva štiri korake do kuharskih rezultatov, ki so multisenzorni, trajnostni, hranilni in okusni hkrati. Gledamo daleč prek običajnih kuharskih tečajev v svojih epizodah: Vir, Hlad, Toplota in Doživetje. Epizode vas lahko navdahnejo, da še izboljšate okuse v kuhinji in izven nje.

Spoznajte strokovnjake za okuse

Ludwig Maurer hrani eno izmed svojih krav

Nov pristop k okusu

Tasteology predstavlja okus s povsem novega vidika. Od psihologije do Instagrama; zbrali smo ugotovitve strokovnjakov iz celotnega prehranskega spektra. Kot je Ludwig Maurer, rejec goveda Wagyu. Kot strokovnjak v vsem, kar je povezano z mesom, razlaga, kako ohraniti njegovo svežino in poudariti okus. Zdaj pa nam dovolite, da vam predstavimo vse druge izjemne strokovnjake ...

Kakovostno meso
 • Zadovoljna Satchiko in Hisato Nakahigashi stojita drug ob drugem
  Satchiko in Hisato Nakahigashi

  Določevalca prehranskih trendov in kuharska mojstra iz Kjota, Japonska.

 • Mark Schatzker na travnatem polju
  Mark Schatzker

  Avtor knjige The Dorito Effect, ki govori o umetnih aromah in ameriških izrednih zdravstvenih razmerah.

 • Tristram Stuart se smehlja v kamero
  Tristram Stuart

  Avtor iz Brightona, ki želi zmanjšati negativne vplive živilskih odpadkov na okolje.

 • Dami iz Culinary Misfits druga ob drugi
  Culinary Misfits

  Duet iz Berlina, ki dejavno išče in uporablja »grda živila«, ki bi jih večina zavrgla.

 • Hervé This ponosno stoji v svojem laboratoriju
  Hervé This

  Gastronomski kemik iz Pariza, znan po tem, da uči svet, naj skuha jajce v pomivalnem stroju.

 • Catalina Vélez stoji na sončnem polju ob sončnem zahodu
  Catalina Vélez

  Ena izmed svetovno najbolj vplivnih latinskoameriških kuharskih mojstric in velika zagovornica kuhanja s paro.

 • Charles Spence pri svojem univerzitetnem proučevanju
  Charles Spence

  Profesor eksperimentalne psihologije na univerzi Oxford, katerega raziskava se osredotoča na prehranjevalno doživetje.

 • Jozef Youssef stoji v kuhinji svoje restavracije
  Jozef Youssef

  Kreativni direktor in vodja gastronomskega projekta Kitchen Theory, ki ga vodi s Charlesom Spencerjem.

 • Smejoč Jacques la Merde
  Jacques la Merde

  poznan tudi kot Christine Flynn, znana kuharica in priljubljena uporabnica Instagrama z več kot 125.000 sledilci.

OKUS NA VAŠ NAČIN

Korak v prvo resnično odzivno kuharsko doživetje na svetu. S pravimi pripomočki na pravem mestu v pravem času.